Nuggetsy z tofu

Ocena:

4.33 (198)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Nuggetsy z tofu to wegetariańska wersja popularnego fastfoodowego dania i świetny pomysł na urozmaicenie menu. Chrupiąca panierka i pikantny smak posmakują nie tylko wielbicielom tofu. Kąski podajemy jako przekąskę - z ulubionym sosem - lub jako danie obiadowe w towarzystwie ziemniaków i wybranej sałatki. Przepis jest niezawodny!

Składniki:

  • tofu  400 g

  • bulion warzywny  200 ml

  • siemię lniane  25 g

  • płatki kukurydziane  300 g

  • mąka pszenna  85 g

  • czosnek granulowany  3 g

  • słodka papryka  3 g

  • papryka wędzona  3 g

  • pieprz  3 g

  • sól  3 g

  • olej  200 ml

Nuggetsy z tofu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie tofu: tofu naturalne rozrywamy na kawałki - nie muszą być równej wielkości i kształtu. Zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem.

    Tofu naturalne
  • Krok 2:

    Przygotowanie panierki: siemię lniane mielimy i zalewamy 70 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia. Płatki kukurydziane przekładamy do torebki i dokładnie kruszymy, mieszamy z przyprawami oraz mąką.  Odsączone tofu zanurzamy najpierw w "wege jajku" czyli siemieniu lnianym, a następnie płatkach kukurydzianych.

    Płatki kukurydziane
  • Krok 3:

    Smażenie nuggetsów: kawałki tofu a la kurczak smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Smażone kawałki tofu w płatkach kukurydzianych

Porady

  • nuggetsy z tofu wyjdą pyszne, jak tofu przed smażeniem zamrozimy, a następnie dokładnie rozmrozimy i odsączymy z wody
  • wegańskie kąski a la kurczak można też zrobić w piekarniku - na pewno będą miały wtedy mniej kalorii, a będą równie pyszna. Wystarczy 15 minut i 190 stopni C. W trakcie pieczenia dobrze jest wtedy odwrócić w połowie na drugą stronę, dla uzyskania efektu chrupiącej skorupki.
  • do takich wegetariańskich nuggetsów pasują frytki z batatów, surówka coleslaw i wegański majonez.
  • nuggetsy z tofu w panierce mogą stanowić osobne danie, ale idealnie sprawdzą się także w roli dodatku np. do sałatek lub wrapów (w plackach tortilli)
  • dla osób, które lubią ostre dania, polecamy dodatek do panierki odrobiny papryczki chilli w proszku. Do wegetariańskich nuggetsów z tofu pasuje także pietruszka - drobno posiekana i dodana do panierki podbije smak całego dania. 
  • jakie akcesoria przydadzą nam się do smażenia tofu a la kurczak? Szczypce odporne na wysoką temperaturę i głęboka patelnia to najprostsze rozwiązanie. Dla fanów dań smażonych w głębokim tłuszczu polecamy frytkownicę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Nuggetsy z tofu w panierce - pomysł na wegetariański obiad

Nuggetsy kojarzą się z daniem na bazie kurczaka, ale rosnąca popularność diety wegetariańskiej wzbogaca przepisy o bezmięsne wersje popularnych potraw. Wegetariańskie nuggetsy początkowo robione były na bazie półproduktów np. kotletów sojowych, ale z czasem przy dostępności większej liczby produktów zastępujących mięso, prym zaczęły wieść kąski tofu a la kurczak. Powyższy przepis to inspiracja, która raz przygotowana, może wejść na stałe w menu bez mięsa. To także pomysł na to, jak ciekawie podać tofu oprócz dobrze znanych potrawek z kostkami tofu czy tofucznicy.

Wegetariańskie nuggetsy - upiecz czy usmażyć?

Nuggetsy z tofu możesz przygotować na dwa sposoby - pierwszy: smażone w głębokim tłuszczu, drugi: pieczone w piekarniku. Decydując się na pierwszy sposób, zadbaj o dobrej jakości olej (najlepiej słonecznikowy), do rondla o szerokim dnie wlej tyle oleju, aby poszczególne kawałki tofu swobodnie w nim pływały. Nuggetsy wkładaj do dobrze nagrzanego oleju - w przeciwnym razie wypiją dużą ilość oleju. Najlepiej podgrzewaj olej przez kilka minut i włóż mały kawałek tofu - jeśli zacznie skwierczeć, olej jest gotowy do smażenia, jeśli nie poczekaj jeszcze chwilę. Smaż tofu a'la kurczak do czasu, aż będzie złoty. Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło lub zimno. Przygotowanie nuggetsów w piekarniku jest proste i pozwala na upieczenie dużej ilości w jednym czasie. Nuggetsy z tofu pieczone w piekarniku będą też mniej kaloryczne. Po przygotowaniu nuggetsów przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż je do nagrzanego piekarnika (ustaw termoobieg) i piecz 15 minut w 180-190 stopniach. Po 7 minutach odwróć nuggetsy na drugą stronę. 

Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne