Pikantne kotleciki w liściach sałaty

Kotleciki wychodzą naprawdę pyszne co zostało potwierdzone przez każdego z częstowanych gości

kotletydania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • 400 g surowej kiełbasy lub po prostu mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • 1 zielona chilli bez pestek, posiekana
  • 2 łyżeczki gorczycy w proszku
  • 1 ząbek czosnku, obrany i starty
  • drobno otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 dymka drobno posiekana
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej natki kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • Do podania: liście z 1 sałaty lodowej, rzymskiej lub endywii do owijania kotlecików

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Natnij skórę kiełbasy i wyciśnij zawartość do miski (lub po prostu włóż do miski mięso mielone), dodaj imbir, chilli, gorczycę, czosnek, skórkę z cytryny, dymkę i kolendrę.
  • Wymieszaj wszystko starannie i uformuj kotleciki.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż pulpeciki na średnim ogniu mnie więcej po 4-5 minut z każdej strony. Na wierzchu powinny być rumiane a w środku dobrze wysmażone.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy