Pikantne cebulaki ze szprotkami

Tłuste rybki to baza nie tylko do past kanapkowych. Szprotki dodajemy do domowych cebulaków! Całość jest pikantna, chrupiąca i pyszna!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto: 50 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 1/2 kg mąki
  • szklanka mleka
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • farsz: 1 kg cukrowej cebuli
  • olej
  • puszka wędzonych szprotek w oleju
  • łagodny ajvar
  • kilka małych kaparów
  • płatki chili
  • suszony tymianek

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Resztę mleka podgrzewamy, mieszamy z masłem, ciepłe łączymy z wyrośniętymi drożdżami, mąką, solą i na koniec – jajkiem. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne, łatwo odchodzące od ręki ciasto. Przekładamy do dużej miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na min. 1 godz. w ciepłym miejscu – ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość.
  3. Na farsz: cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę, szklimy na oleju, aż zrobi się lekko złota, studzimy. Szprotki osączamy z oleju.
  4. Wyrośnięte ciasto szybko przegniatamy, dzielimy na 6 części, każdą rozciągamy palcami na placek grubości ok. 1/2 cm.
  5. Smarujemy cienko ajvarem, rozkładamy równomiernie cebulę, całe szprotki, kapary, posypujemy płatkami chili i tymiankiem. Kładziemy na blachach przykrytych papierem do pieczenia (po 3 na blasze), zachowując maksymalne odstępy, zostawiamy na 20 min, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 15–20 min.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Wskazówki

Zobacz też: sałatka nicejska ze szprotkami

szprotki cebulaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze