Pikantne cebulaki ze szprotkami

Tłuste rybki to baza nie tylko do past kanapkowych. Szprotki dodajemy do domowych cebulaków! Całość jest pikantna, chrupiąca i pyszna!

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 155 głosów)

Składniki:

  • ciasto: 50 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 1/2 kg mąki
  • szklanka mleka
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • farsz: 1 kg cukrowej cebuli
  • olej
  • puszka wędzonych szprotek w oleju
  • łagodny ajvar
  • kilka małych kaparów
  • płatki chili
  • suszony tymianek

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Resztę mleka podgrzewamy, mieszamy z masłem, ciepłe łączymy z wyrośniętymi drożdżami, mąką, solą i na koniec – jajkiem. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne, łatwo odchodzące od ręki ciasto. Przekładamy do dużej miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na min. 1 godz. w ciepłym miejscu – ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość.
  • Na farsz: cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę, szklimy na oleju, aż zrobi się lekko złota, studzimy. Szprotki osączamy z oleju.
  • Wyrośnięte ciasto szybko przegniatamy, dzielimy na 6 części, każdą rozciągamy palcami na placek grubości ok. 1/2 cm.
  • Smarujemy cienko ajvarem, rozkładamy równomiernie cebulę, całe szprotki, kapary, posypujemy płatkami chili i tymiankiem. Kładziemy na blachach przykrytych papierem do pieczenia (po 3 na blasze), zachowując maksymalne odstępy, zostawiamy na 20 min, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 15–20 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: sałatka nicejska ze szprotkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy