Pikantna zupa z papryki

Ocena:

4.45 (181)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
Przepisy na zupy z papryki - pikantna zupa z papryki

Składniki:

  • 3 papryki (zielona, żółta, zielona)
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por (średni)
  • 6 ziemniaków
  • łyżka oliwy
  • sól
  • papryka łagodna oraz ostra
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • koncentrat pomidorowy
  • 12 pokrojonych zielonych oliwek
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • posiekana zielenina do posypania

Pikantna zupa z papryki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na: pikantna zupa z papryki
  • Papryki oczyścić z nasion, pociąć w paski, cebule pokroić w piórka, podsmażyć razem na łyżce masła  (3  min). Marchewki  i  pietruszkę  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie talarki.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę. W rondlu na reszcie masła z oliwą przesmażyć przygotowane warzywa (7 min), doprawiając solą i  paprykami.  Zalać  bulionem.
  • Gotować  razem 15 min, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy i przekrojone na pół oliwki. Zupę podawać z kleksem śmietany, grzankami i z zieleniną.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne