Pikantna sałatka grzybowa

Przepisy na przetwory: pikantna sałatka z grzybów

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Składniki:

  • 2 kg grzybów (kurki, podgrzybki, opieńki – mogą być mieszane)
  • 1 kg różnokolorowej cebuli
  • po 1/2 kg kolorowej papryki i marchewki
  • 1,5 l wody
  • 1/2 l octu spirytusowego
  • cukier i sól do smaku
  • kilka liści laurowych
  • łyżka ziaren ziela angielskiego
  • główka czosnku
  • oliwa lub olej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby czyścimy, odcinamy nóżki (można je ususzyć lub udusić na maśle do zupy lub sosu), dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Kapelusze wrzucamy na ok. 5 min do lekko osolonego wrzątku, odcedzamy. Resztę oczyszczonych warzyw kroimy w ładne kawałki. Na zalewę zagotowujemy wodę z octem (próbujemy – podane proporcje są tylko wskazówką, nie zasadą), doprawiamy do smaku cukrem i solą. Do wrzącej zalewy wrzucamy cebulę i marchew, kiedy zaczną się gotować – paprykę, zestawiamy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Dokładamy grzyby, mieszamy. Do wyparzonych słoików nakładamy sałatkę, lekko ubijamy (uderzając słoikiem o dłoń). Do każdego słoika wkładamy po 2–3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela i 1–2 ząbki czosnku. Zalewamy gorącą zalewą, zostawiając wolne brzegi słoików. Na wierzch wylewamy po łyżce oliwy lub oleju, zakręcamy. Można szybko zapasteryzować, choć nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy