Pigwówka

Przepis na nalewkę z pigwy lub pigwowca.

PrzetworyNapojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
30240 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.28 z 221 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub pigwowca
  • 1,5 l wódki 40%
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
  • 2 cząstki skórki z pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 50 ml rumu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce pigwy myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Wkładamy do słoja i zalewamy wódką. Po 2–3 tygodniach alkohol zlewamy i przechowujemy. Pigwę zasypujemy cukrem, zamykamy słój i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż wytworzy się syrop. Codziennie strząsamy naczyniem. Syrop zlewamy i łączymy z nalewem alkoholowym, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlewamy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy