Pigwówka Helenki

Pobudza apetyt, poprawia przemianę materii.

PrzetworyNapojealkohole

Czas przygotowania:
120960 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.35 z 156 głosów)

Składniki:

  • Około 1,5 kg owoców pigwy
  • 50-70 dag cukru
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wódki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce pigwy przekroić na cztery części i usunąć z nich pestki. Włożyć owoce do słoja szklanego (np. 3-litrowego) i zasypać je cukrem.
  • Potrząsać dokładnie słojem i obwiązać go gazą lub ściereczką lnianą. Ustawić na oknie w słonecznym miejscu. Kilka razy dziennie potrząsać słoikiem porządnie.
  • Już na drugi dzień zaczyna być widoczny piękny, złocisty soczek. Zostawiamy go na tydzień.
  • Następnie zlewamy syrop przez sitko i ściereczkę. Resztki owoców wyrzucamy. Słój myjemy . Syrop wlewamy znów do słoja.
  • Dolewamy 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wódki. Moc regulujemy sami, tak, jak lubimy
  • Zostawiamy jeszcze na 2-3 miesiące
  • Po tym czasie dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek. Stawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • Należy pic 2 łyżki stołowe nalewki dziennie.

Porady

Zobacz też: Pigwa do herbaty i przepisy na przetwory do domowej spiżarni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy