Pigwówka Helenki

Pobudza apetyt, poprawia przemianę materii.

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.53 z 15 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Około 1,5 kg owoców pigwy
  • 50-70 dag cukru
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wódki

Przygotowanie

  1. Owoce pigwy przekroić na cztery części i usunąć z nich pestki. Włożyć owoce do słoja szklanego (np. 3-litrowego) i zasypać je cukrem.
  2. Potrząsać dokładnie słojem i obwiązać go gazą lub ściereczką lnianą. Ustawić na oknie w słonecznym miejscu. Kilka razy dziennie potrząsać słoikiem porządnie.
  3. Już na drugi dzień zaczyna być widoczny piękny, złocisty soczek. Zostawiamy go na tydzień.
  4. Następnie zlewamy syrop przez sitko i ściereczkę. Resztki owoców wyrzucamy. Słój myjemy . Syrop wlewamy znów do słoja.
  5. Dolewamy 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wódki. Moc regulujemy sami, tak, jak lubimy
  6. Zostawiamy jeszcze na 2-3 miesiące
  7. Po tym czasie dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek. Stawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.
  8. Należy pic 2 łyżki stołowe nalewki dziennie.
przetwory napoje alkohol.... pigwa nalewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze