Pietruszkowe gnocchi w pomidorach

Zielona wersja ziemniaczanych kluseczek

PierogiKluski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 175 głosów)

Składniki:

  • GNOCCHI:
  • 4 średnie ziemniaki
  • ok 100g mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • żółtko
  • ok 5 listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • SOS:
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i zemleć widelcem lub w prasce.
  • 2. Puree przenieść na opruszony mąką blat. Dodać żółtko, mąkę, przyprawy, posiekaną drobno pietruszkę i ew. bazylię. Ciasto wyrobić i formować małe kuleczki.
  • 3. Kluseczki wrzucać do wrzątku i gotować ok 2 min po wypłynięciu.
  • 4. Przygotowanie sosu: szalotki i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w garnku i gotować aż sos zgęstnieje.
  • 5. Gnocchi podawać ciepłe z podlane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy