Piętrowy sernik

Przyrządzany według starego, sprawdzonego przepisu mojej mamy. Bardzo pyszny deser na każdą okazję.

CiastasernikiDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 10 dag smalcu
  • 10 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego białego sera
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę z tłuszczem posiekaj, dodaj cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól. Wyrób ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto podziel na 3 części i upiecz oddzielnie na złoty kolor.
  • Do sera dodaj masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodaj roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszaj i zagotuj.
  • Masą przekładaj placki a wierzch ozdób dowolną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy