Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym

To mój debiut,ale polecam, bo piersi wyszły wyśmienite.

dodany przez: Anullka anullka

dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki (około 70 dkg)
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz cytrynowy
  • ostra papryka
  • 1/2 litra soku pomarańczowego bez cukru 100% + 1/2 szklanki, lub sok z 4-5 dużych pomarańczy
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,naciąć skórkę w krateczkę,posolić, natrzeć papryką i posypać pieprzem.
  • Odstawić do lodówki na 1 godzinę,rozgrzać patelnię teflonową,ułożyć piersi nadkrojoną skórką do dołu.
  • Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu,aż piersi się zrumienią i puszczą tłuszczyk,wlać 1/2 litra soku pomarańczowego,dusić pod przykryciem około 20 min.,wyjąć na półmisek,
  • Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki soku pomarańczowego,wlać do sosu,zagotować aż sos zgęstnieje.
  • Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,piersi pokroić i polać sosem.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy