piersi_w_sosie_smietanowym_z_pieczarkami_i_cukinia

Piersi w sosie śmietanowym z pieczarkami i cukinią

Ocena:

4.45 (211)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Pyszny i szybki obiad.

Składniki:

  • 1 duża pierś pojedyncza lub mniejsza podwójna
  • 1/2 cukinii
  • 8 dużych pieczarek
  • 200 ml śmietanki 12%
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • oliwa z oliwek
  • dodatkowo:
  • ziemniaki lub makaron - jak kto woli

Piersi w sosie śmietanowym z pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś pokroić w kostkę, dodać musztardę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
  • Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek, w połowie smażenia dodać również pokrojoną wg uznania cukinię, przyprawić solą i pieprzem.
  • W drugim garnku rozgrzać również odrobinę oliwy, wrzucić piersi i smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dodać pieczarki z cukinią i zalać śmietanką. Dusić pod przykryciem ok 20 minut.
  • Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną śmietany. Doprawić wg uznania.
  • Podawać z duszonymi ziemniakami lub makaronem.
  • Smacznego!

Porady

Nadziewana pierś z kurczaka - pomysł na obiad

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne