Piersi kurczaka w piwie i cebuli

Ocena:

4.5 (175)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 2 osób
Piersi kurczaka w piwie w towarzystwie złocistej cebulki

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jasne piwo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 jajko

Piersi kurczaka w piwie i cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi z kurczaka opłukać, włożyć do głębokiej miski (można je przekroić wzdłuż jeśli wolimy cieńsze kawałki mięsa, ja jednak zostawiłam piersi całe). Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Warzywa, przyprawy i rozbełtane jajko dodać do mięsa, całość zalać piwem i odstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Po tym czasie piersi kurczaka wyciągnąć z miski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć piersi na złoty kolor z każdej strony. Po ok. 15 minutach pierś lekko naciąć i sprawdzić, czy mięso nie jest surowe. Następnie należy odcedzić cebulę, dodać na patelnię wraz z ok. 1/2 szklanki marynaty piwnej. Smażyć tak długo, aż sos zgęstnieje.

Porady

Zobacz też: kaczka pieczona w piwie

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne