Piersi kurczaka w piwie w towarzystwie złocistej cebulki
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 jasne piwo
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/2 łyżeczki curry
1 jajko
Piersi kurczaka w piwie i cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piersi z kurczaka opłukać, włożyć do głębokiej miski (można je przekroić wzdłuż jeśli wolimy cieńsze kawałki mięsa, ja jednak zostawiłam piersi całe). Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Warzywa, przyprawy i rozbełtane jajko dodać do mięsa, całość zalać piwem i odstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie piersi kurczaka wyciągnąć z miski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć piersi na złoty kolor z każdej strony. Po ok. 15 minutach pierś lekko naciąć i sprawdzić, czy mięso nie jest surowe. Następnie należy odcedzić cebulę, dodać na patelnię wraz z ok. 1/2 szklanki marynaty piwnej. Smażyć tak długo, aż sos zgęstnieje.