Przygotowanie: 30 minut Duszenie: ok. 40 minut Porcja: 390 kcal
Składniki:
60 dag piersi z indyka
2 cebule
20 dag młodej marchewki
2 gruszki
czuszka
3 łyżki oleju
100 ml białego wina
200 ml śmietany
szczypta Pieprzu białego PRYMAT
imbir, lubczyk, sól
Indyk z gruszkami i lubczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i białym pieprzem. Cebule obrać, pokroić w piórka. Czuszkę oczyścić z nasion, posiekać.
Olej rozgrzać w rondlu, obsmażyć mięso. Dodać cebulę, czuszkę, szczyptę lubczyku i imbiru, wlać wino i dusić 20 minut.
Marchewki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Gruszki obrać, pokroić na cząstki. Marchewkę i gruszki dodać do rondla, wlać śmietanę, dusić do miękkości ciągle mieszając (ok. 15 minut).
Przed podaniem przyprawić imbirem, białym pieprzem i solą.