PIERŚ Z KURCZAKA Z PURÉE ZIEMNIACZANO-SELEROWYM I ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Pierś z kurczaka z puree ziemniaczano-selerowym i fasolką to doskonała propozycja na rodzinny obiad.

Dodany przez:

PIERŚ Z KURCZAKA Z PURÉE ZIEMNIACZANO-SELEROWYM I ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
778 kcal
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • papryka słodka w proszku
  • sól sodowo-potasowa
  • pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Obierz ziemniaki i seler, ugotuj je w osolonej wodzie.
  2. 2. Fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osoloną wodą Gotuj przez 3-4 minuty, odcedź.
  3. 3. Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Zacznij smażyć na rozgrzanej patelni
  4. z odrobiną oleju. Smaż 5 minut z każdej strony. Potem zdejmij z patelni i odczekaj kilka minut.
  5. 4. Do ugotowanych ziemniaków dodaj 50 ml mleka i łyżkę masła, ubij całość przy pomocy
  6. ubijaczki do ziemniaków na gładką konsystencję.
  7. 5. Na talerz nałóż purée ziemniaczano-selerowe, na którym umieść kurczaka, obok ułóż fasolkę.
  8. Rada dietetyka
  9. Ziemniaki to bardzo dobre źródło potasu. Ugotuj je w mundurkach, a będą smakowały doskonale -
  10. nawet bez dodatku soli, a przy tym zachowają więcej walorów odżywczych.
  11. Rada kucharza
  12. Pamiętaj, aby zielone warzywa gotować w dużej ilości osolonej wody, bez przykrycia – sprawi to, że
  13. zachowają swój żywy zielony kolor.
mięso warzywa obiad puree seler fasolka szparagowa pierś z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze