PIERŚ Z KURCZAKA Z PURÉE ZIEMNIACZANO-SELEROWYM I ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Pierś z kurczaka z puree ziemniaczano-selerowym i fasolką to doskonała propozycja na rodzinny obiad.

dania mięsnepuree

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
778.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • papryka słodka w proszku
  • sól sodowo-potasowa
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Obierz ziemniaki i seler, ugotuj je w osolonej wodzie.
  • 2. Fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osoloną wodą Gotuj przez 3-4 minuty, odcedź.
  • 3. Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Zacznij smażyć na rozgrzanej patelni
  • z odrobiną oleju. Smaż 5 minut z każdej strony. Potem zdejmij z patelni i odczekaj kilka minut.
  • 4. Do ugotowanych ziemniaków dodaj 50 ml mleka i łyżkę masła, ubij całość przy pomocy
  • ubijaczki do ziemniaków na gładką konsystencję.
  • 5. Na talerz nałóż purée ziemniaczano-selerowe, na którym umieść kurczaka, obok ułóż fasolkę.
  • Rada dietetyka
  • Ziemniaki to bardzo dobre źródło potasu. Ugotuj je w mundurkach, a będą smakowały doskonale -
  • nawet bez dodatku soli, a przy tym zachowają więcej walorów odżywczych.
  • Rada kucharza
  • Pamiętaj, aby zielone warzywa gotować w dużej ilości osolonej wody, bez przykrycia – sprawi to, że
  • zachowają swój żywy zielony kolor.

Kalorie: 778.00

Porady

Nadziewana pierś z kurczaka - pomysł na obiad

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy