Duszona, nadziewana mieloną wieprzowiną pierś z kurczaka.
Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/2 cebuli
3 łyżki przyprawy do zup w płynie
2 czubate łyżeczki musztardy chrzanowej
olej do smażenia
przyprawa grill klasyczny - wg uznania
Pierś z kurczaka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pierś z kurczaka podzielić na 4 porcje. Każdą porcję rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawę w płynie, pieprz i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięsną masę podzielić na 4 części. Każdą położyć na jednej porcji piersi z kurczaka. Złożyć je na pół i mocno docisnąć. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz kłaść mięso, posypać je z obu stron przyprawą do grilla. Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu po 10 minut z obu stron.