Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

pycha!!

dania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
300.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 205 głosów)

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • kostka rosołowa
  • strąk czerwonej papryki
  • 30 dag pieczarek
  • cebula (można zastapić porem)
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • łyżka oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Pierś umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm kostkę,posypać przyprawą do kurczaka, podsmazyć na rozgrzanym oleju.
  • 2. Wlać szklankę wody, dodać kostkę rosołową, wymieszać . Wrzucić oczyszczone , pokrojone w plasterki pieczarki oraz umytą i pokrojoną w niewielką kostkę paprykę.
  • 3. Często mieszać, smażyć do miękkości warzyw oraz mięsa. Gdy potrawa będzie gotowa, doprawić solą , pieprzem oraz śmietaną.
  • Jeżeli sos jest za rzadki, ja bardzo często zaprawiam go mąką ziemniaczaną (0,5 łyżeczki) wymieszaną z niewielka ilością zimnej wody (ok. 30 ml) i mieszam z gotującym się sosem, wtedy mam pewność , że sos będzie gęsty i nada się do ryżu oraz innych dodatków.

Kalorie: 300.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy