Pierś z indyka faszerowana białą kiełbasą

Przepis na faszerowaną białą kiełbasą pierś z indyka

dania mięsnepieczeń

Czas przygotowania:
90 min.
Kalorie:
420.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 169 głosów)

Składniki:

  • 1 kg piersi indyka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • por
  • 3 łyżki masła
  • po kilka gałązek świeżego tymianku, szałwii, rozmarynu i oregano
  • 30 dag surowej białej kiełbasy
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filet rozciąć tak, aby powstał prostokątny plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Obficie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15–20 minut.
  • Por umyć, odciąć końce, naciąć wzdłuż tak, aby liście dały się szeroko rozłożyć. Obsmażyć na maśle. Oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
  • Zioła umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody. Oderwać listki od łodyżek. Z kiełbasy usunąć skórkę. Mięso rozgnieść, starannie wymieszać z curry i ziołami.
  • Na rozłożonym płacie mięsa indyka rozłożyć liście pora, tak aby na siebie zachodziły. Rozsmarować farsz z białej kiełbasy. Zwinąć, związać nicią kuchenną. Pieczeń posmarować olejem, włożyć do brytfanny. Piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze
  • 190°C. Kroić w plastry. Podawać na ciepło lub na zimno.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 420.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy