Pierożki z truskawkami

Świetne na zimno i ciepło ze śmietanką...

CiastaDeseryPierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 165 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg dojrzałych truskawek
  • cukier kryształ
  • ciasto na pierogi:
  • 0,70 dag mąki pszennej
  • 0,5 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • śmietana słodka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Truskawki umyć , obrać , pokroić jak są duże i posypać cukrem , odstawić w misce.Mąkę przesiać na stół, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Wykroić krążki , nadziewać słodkimi truskawkami i gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane słodką śmietanką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy