Pierożki z budyniem - mini Napoleonki

pyszniutkie pierożki z piekarnika

DeserybudyniePierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 179 głosów)

Składniki:

  • Ok. 300 gram mąki czyli 2 i ¼ szklanki
  • Szczypta soli
  • 150 gram masła
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżki gęstej kwasnej smietany 18%
  • KREM:
  • 1 budyń waniliowy 40 gram bez cukru lub dowolny smak u mnie tym razem malinowy
  • 1 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na mleku ugotować gęsty budyń.
  • Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, dodać zimne masło i posiekać jak najdrobniej. Dodać żółtka i smietanę, połączyć rozcierając widelcem. Szybko zagniesć na plastyczne ciasto, włożyć do torebki foliowej i schłodzić. Następnie ciasto cienko rozwałkować. Większą szklanką wycinać kółka, łyżeczką nakładać budyń i lepić pierożki. Układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 30-35 minut. Wystudzone popudrować.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy