Pierogi ze szpinakiem

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10 minut Porcja: 355 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
355 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki razowej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła do polania
  • sól
  • FARSZ:
  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • 30 dag bryndzy lub miękkiej fety
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i kurkumy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, w powstały dołek wbić jajka i wsypać szczyptę soli. Składniki szybko połączyć i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Farsz: szpinak rozmrozić, osączyć i smażyć 5 minut na maśle, aż dobrze odparuje. Jajka roztrzepać z mąką. Bryndzę lub fetę rozgnieść widelcem na krem i dodać wraz z jajkami do szpinaku. Przyprawić gałką, kurkumą, solą, pieprzem i wymieszać.
  3. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić szklanką krążki o średnicy 6–7 cm. Na każdy nakładać farsz i zlepić pierożki.
  4. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku około 1 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić i lekko zrumienić. Pierożki wyjmować łyżką cedzakową i polać stopionym masłem. Podawać z surówką z białej kapusty z papryką.
obiad wegetariańska pierogi szpinak ser feta bryndza bez mięsa pierogi ze szpinakiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze