Pierogi ze szpinakiem

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10 minut Porcja: 355 kcal Składniki na 4 porcje

Pierogi

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
355 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 168 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki razowej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła do polania
  • sól
  • FARSZ:
  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • 30 dag bryndzy lub miękkiej fety
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i kurkumy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, w powstały dołek wbić jajka i wsypać szczyptę soli. Składniki szybko połączyć i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
  • Farsz: szpinak rozmrozić, osączyć i smażyć 5 minut na maśle, aż dobrze odparuje. Jajka roztrzepać z mąką. Bryndzę lub fetę rozgnieść widelcem na krem i dodać wraz z jajkami do szpinaku. Przyprawić gałką, kurkumą, solą, pieprzem i wymieszać.
  • Ciasto cienko rozwałkować, wykroić szklanką krążki o średnicy 6–7 cm. Na każdy nakładać farsz i zlepić pierożki.
  • Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku około 1 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić i lekko zrumienić. Pierożki wyjmować łyżką cedzakową i polać stopionym masłem. Podawać z surówką z białej kapusty z papryką.

Kalorie: 355

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy