Pierogi ze śliwkami

Ocena:

4.47 (155)

  • 40 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Domowe pierogi ze śliwkami są świetną propozycją obiadową. U mnie podawane są z cukrem i śmietanką. Domowe pierogi ze śliwkami to pomysł na jarski i dość szybki obiad. Takie pierogi smakują zwłaszcza dzieciom, ale dorośli też je uwielbiają. To wspaniały obiad na lato – wystarczy tylko kilka składników i pyszny posiłek gotowy!

Składniki:

  • mąka  40 dag

  • woda  1 szklanka

  • sól  1 szczypta

  • jajka  1 szt.

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • śliwki węgierki  1 kg

  • śmietana 18%  4 łyżki stołowe

  • cukier puder  2 łyżki stołowe

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Mąkę, wodę, jajko i szczyptę soli wyrobić na ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać równe kółka, na przykład szklanką. Do wyciętych kółeczek wkładać owoce przecięte na połówki (tak, aby dało się zlepić), złożyć na pół i zlepić. pierogi-ze-sliwkami
  • Krok 2: Pierogi ze śliwkami wkładać do gotującej się wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu można polać śmietaną i posypać cukrem. pierogi-ze-sliwkami (2)

Porady

W przepisie na pierogi ze śliwkami wykorzystujemy:

  • mąkę – najlepiej pszenną, ale warto eksperymentować i na przykład zmieszać ją z inną
  • wodę – gorącą
  • jajko – można nie dodawać
  • śliwki – najlepsze są węgierki, ale inne też się sprawdzą

Pierogi ze śliwkami zrobisz z łatwością za pomocą sprytnego gadżetu. Jeśli idealna falbanka nigdy ci nie wychodzi albo masz dość rozklejających się pierogów, to gadżet dla ciebie. Foremki do pierogów pozwalają przygotować pierogi w różnych rozmiarach. Idea jest bardzo prosta – wystarczy krążek ciasta ułożyć w foremce, dodać farsz i zamknąć foremkę, dociskając brzegi, by równo się zlepiły. I pierogi gotowe!
 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pierogi ze śliwkami – przepis prosty

Przygotowanie pierogów ze śliwkami zaczynami od ciasta. Ciasto na pierogi ze śliwkami powinno być elastyczne, łatwo dawać się rozciągać i wałkować. W naszym przepisie do ciasta dodajemy jajko. Niektórzy twierdzą, że nie ma potrzeby dodawania jajka do ciasta. Rzeczywiście, ciasto na pierogi bez jajka jest miększe, łatwiej się zagniata i jest bardziej elastyczne. Jednocześnie jednak może spowodować, że pierogi będą pękać, bo ciasto bez jajka jest delikatne. Dodanie do ciasta jajka sprawi, że będzie ono nieco twardsze, ale dzięki temu łatwiej będzie nam ulepić zgrabne pierogi. W przypadku owoców takich jak śliwki, które pod wpływem temperatury puszczą sok, grubsze ciasto może okazać się ważnym elementem – zapobiegnie pękaniu pierogów. 

Do naszych pierogów użyliśmy śliwek węgierek. Pierogi ze śliwkami węgierkami mają wyjątkowo pyszny smak. Jeśli jednak nie macie takich śliwek, możecie wykorzystać też inne odmiany, na przykład duże i słodkie żółte śliwki. Ten przepis na pierogi śmiało możecie również zaadaptować do innych owoców. Pierogi z truskawkami, wiśniami czy malinami też będą pyszne!

Jak zrobić pierogi ze śliwkami?

Pierogi ze śliwkami gotujemy w osolonej wodzie. Ile gotować pierogi ze śliwkami? Najlepiej sprawdzać, kiedy pierogi są już miękkie, zwykle trwa to 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. W naszym przepisie nie dodajemy cukru do środka pierogów – wynika to z faktu, że pod wpływem cukru i temperatury śliwki mogłyby puścić zbyt dużo soku. Lepiej użyć cukru już po ugotowaniu pierogów. Poza tym taki cukier przyjemnie strzela między zębami.

Pierogi ze śliwkami warto podać ze śmietaną lub sosem. Sos do pierogów ze śliwkami może być na przykład jogurtowy – dodajcie do niego szczyptę cynamonu, a danie zyska zupełnie nowy smak. Pierogi ze śliwkami można też obsmażyć na maśle lub podać ze zrumienioną na maśle bułką tartą, tak jak knedle. Pierogi ze śliwkami świetnie smakują również po prostu polane roztopionym masłem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne