Pierogi z soczewicą

Te pierogi dobrze smakują prosto z wody, jak i odsmażane

Dodany przez:

Pierogi z soczewicą

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.71 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Farsz
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ciepła woda- ok.1 szklanka

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić, najlepiej na noc. Wodę odlać, zalać świeżą i ugotować do miękkości, ostudzić. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Soczewicę wraz z pieczarkami i cebulą zmielić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ser, majeranek i przyprawy, dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować na cienki placek. Kubkiem lub szklanką wykrawać kółka, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku do momwntu wypłynięcia. Podawać ze szczypiorkiem lub podsmażoną cebulką.
obiad czosnek wegetariańska pierogi pieczarki soczewica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze