pierogi z soczewicą

pyszne zdrowe pierogi dla całej rodziny

Pierogi

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 191 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 400 gram mąki,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • sól,
  • letnia przegotowana woda,
  • farsz:
  • szklanka soczewicy,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ugotowane ziemniaki w mundurkach,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 1 jajko,

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • jakiś czas temu wygrałam książkę kucharska - "pierogi świata" - Hanny Szymanderskiej wiec postanowiłam zrobić pierogi bo uwielbiam pierogi, ale nigdy ich sama nie robiłam (kiedyś z babcią lepiłam uszka na barszcz). To moj debit a pierogi się udały - na pewno będę nie raz zrobię pierogi z tej książki
  • przesiewamy mąkę, robimy w kopcu z mąki dołek i tam wlewamy żółtka i zagniatamy ciasto dolewając wody az będzie gładkie i sprężyste - jak ugnieciemy ciasto to zawijamy w ściereczkę i dajemy mu odpocząć
  • wstawiamy ziemniaki w mundurkach i gotujemy.
  • soczewicę zalewamy wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jakieś 10-15 minut w osolonej wodzie)
  • cebule trzemy i lekko podgrzewamy na patelni z oliwą
  • obrane ugotowane ziemniaki tłuczemy na puree, dodajemy ugotowana soczewicę, majeranek, sól pieprz, cebulę, ugotowane jajko. i zostawiamy do ostygnięcia po czym wbijamy surowe jajko i mieszamy.
  • Ciasto rozwałkujemy na cienkie kółeczka. nakładamy farsz i zlepiamy.
  • odkładamy na chwilę by odpoczęły po czy wrzucamy na osolony wrzątek i kiedy wypłyną wyjmujemy i podajemy.
  • podawać z cebulką
  • smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy