Pierogi z serem na słodko

Ocena:

4.38 (197)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Pierogi z serem na słodko z powodzeniem możemy serwować na obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się też w roli pysznej kolacji, podane z ulubionymi dodatkami – musem owocowym lub słodkim sosem. W delikatnym i cienkim cieście zamknięte jest kremowe nadzienie, czyli twarożek o lekko waniliowym smaku. Przepis na pierogi z serem białym jest łatwy, szybki i nie wymaga dużej ilości składników.

Składniki:

  • mąka  500 g

  • sól  5 g

  • woda  250 ml

  • masło  15 g

  • twaróg  400 g

  • żółtko  1 szt.

  • cukier puder  30 g

  • ekstrakt waniliowy  5 g

Pierogi z serem na słodko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na pierogi: mąkę przesypujemy do dużej miski i mieszamy ją ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy gorącą wodę z roztopionym masłem i cały czas mieszamy ciasto łyżką. Kiedy przestanie być gorące, zagniatamy je ręką w kulę. Przykrywamy czystą ściereczką, aby nie wyschło.

  • Krok 2:

    Nadzienie: twaróg przekładamy do miseczki. Rozrabiamy go z żółtkiem i cukrem pudrem za pomocą widelca. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.

  • Krok 3:

    Wałkowanie i wycinanie kółek: połowę ciasta przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Drugą połowę zostawiamy pod ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2–3 mm. Wykrawamy koła przy pomocy szklanki, kubka lub okrągłej foremki do pierników.

  • Krok 4:

    Nakładanie farszu: na środek każdego kółka nakładamy po 1 czubatej łyżeczce nadzienia. Koła składamy na pół, mocno łącząc brzegi, np. w falbankę.

  • Krok 5:

    Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy do zagotowania wodę i dodajemy do niej szczyptę soli. Gdy zacznie wrzeć, ostrożnie przekładamy pierogi – tyle, ile mieści się u podstawy garnka. Gotujemy je przez 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej.

  • Krok 6:

    Podawanie: pierogi z serem na słodko od razu wykładamy na talerze. Polewamy je słodką śmietaną, jogurtem lub podajemy z owocami.

Porady

  • W naszym przepisie wykorzystaliśmy ciasto na pierogi bez jajka. Możecie je dodać. Jajko sprawi, że ciasto nie będzie tak łatwo wysychać, ale może być trochę mniej delikatne.
  • Masło w cieście na pierogi można zastąpić 15 ml oleju.
  • Zgodnie z ideą zero waste, gdy zostanie nam nieco ciasta, możemy je zamrozić. Należy je przełożyć do szczelnego foliowego woreczka, np. zamykanego strunowo. Po rozmrożeniu ciasto na pierogi jest gotowe do ponownego wykorzystania.
  • Zamrozić możemy także ser na nadzienie oraz gotowe pierogi na słodko.
  • Do pierogów z twarożkiem świetnie pasują świeże truskawki, maliny, porzeczki, borówki i jagody. Można także zrobić z nich sos, mieszając owoce z jogurtem (lub śmietaną) i odrobiną cukru pudru.
  • Nadzienie na pierogi na słodko najlepiej wychodzi z twarogu pełnotłustego, ale z powodzeniem możecie wykorzystać też twaróg chudy czy nawet gotowy serek kremowy.
  • Ekstrakt możecie zastąpić cukrem waniliowym, najlepiej przygotowanym samodzielnie z miąższu z laski wanilii.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym polać pierogi z serem na słodko?

Pierogi z serem na słodko znakomicie sprawdzą się w roli obiadu w upalny dzień. Można je serwować na wiele różnych sposobów:

  • z cukrem zwykłym lub pudrem,
  • ze słodką śmietaną, z bitą śmietaną,
  • z czekoladą lub sosem waniliowym,
  • z sosami owocowymi – na zimno, np. w postaci truskawek zmiksowanych w blenderze lub na ciepło – podsmażonych na patelni.

Świetnie smakują również bez żadnych dodatków, za to ze szklanką domowego kompotu do picia – z jabłek, rabarbaru lub agresu.

Pierogi z serem na słodko light

Pierogi z twarogiem na słodko to niestety dość kaloryczne i wysokowęglowodanowe danie. Istnieje jednak kilka sprawdzonych sposobów na to, by uczynić je nieco bardziej dietetycznymi.

Zamiast pełnotłustego twarogu, możemy wykorzystać chudy twaróg bądź serek kremowy z mniejszą zawartością tłuszczu. Mniej kaloryczne będą również wersje bez dodatków lub z jogurtem naturalnym zamiast słodkiej śmietany kremówki.

Gotowane pierogi z serem białym na słodko będą z pewnością o wiele lżejsze niż pierogi odsmażane na patelni.

Co zrobić, żeby pierogi z serem nie sklejały się po ugotowaniu?

Poniżej kilka wskazówek, dzięki którym pierogi zachowają swój ładny kształt po ugotowaniu:

  • do wody na pierogi dodajcie 15 ml oleju. Można je także skropić olejem po ugotowaniu lub delikatnie natłuścić masłem,
  • przelejcie je zimną wodą – wystarczy zanurzyć je w zimnej wodzie na ok. 1 min. Nie róbcie tego, jeśli planujecie od razu podać pierogi na talerze. Najlepiej smakują prosto z garnka, kiedy są jeszcze ciepłe,
  • rozłóżcie je na płasko. Jeśli planujecie zamrozić pierogi z serem na słodko, włóżcie je na tacy do zamrażalnika. Po 30 min, możecie je przełożyć do woreczków lub pojemników, mając pewność, że nie posklejają się ze sobą.

Więcej cennych wskazówek odnośnie pierogów znajdziecie w naszym artykule pt. Jaka mąka na pierogi? Podpowiadamy, jaki typ mąki na pierogi wybrać, aby wyszły jak u Magdy Gessler.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne