PIEROGI Z SEREM I ZIEMNIAKAMI (RUSKIE) Z OMASTĄ

Pierogi ruskie pochodzą ze Wschodu ( z Ukrainy). Potrawa jest pracochłonna, ale bardzo sycąca.

Pierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 203 głosów)

Składniki:

  • Ciasto :
  • mąka-pszenna-2 szklanki,
  • woda ciepła-1 szklanka,
  • jajko-1 sztuka,
  • żółtko-1 sztuka,
  • olej słonecznikowy-4 łyżki.
  • sól-łyżeczka.
  • Farsz :
  • 0,5 kg. sera twarogu lekko kwaśnego,
  • 0,5 kg. ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę,
  • 2 cebule zrumienione na tłuszczu (olej, margaryna), ale dodać ją do farszu bez tłuszczu,
  • sól-do smaku,
  • pieprz.-do smaku.
  • Omasta do pierogów :
  • cebula zrumieniona na tłuszczu.
  • Można podawać też z kwaśną, osoloną śmietaną.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Farsz :
  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  • Przecisnąć je przez prasę i dodać do nich ser, zrumienioną cebulę i przyprawy.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Farsz musi być ostry.
  • Ciasto :
  • Do miski wsypać mąkę i w jej dołek wbić 1 żółtko i 1 jajko, dać 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól i dolewać wodę stopniowo, a jak jest ciasto za rzadkie, to jeszcze dodać trochę mąki.
  • Następnie dokładnie wyrobić z tego gładkie ciasto.
  • Potem je rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką.
  • Szklanką ( literatką) wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie sklejać.
  • Można też zamiast wykrawania szklanką, ręcznie na dłoni rozciągnąć ciasto i dawać na to farsz i zlepiać.
  • Na wschodzie mówili na to "warynice".
  • Gotowe pierogi wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotować 5 minut, aż do wypłynięcia, od czasu, do czasu mieszając drewnianą łyżką.
  • Podawać : polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, lub ze skwarkami, albo z kwaśną, osoloną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy