PIEROGI Z SEREM I ZIEMNIAKAMI (RUSKIE) Z OMASTĄ

Pierogi ruskie pochodzą ze Wschodu ( z Ukrainy). Potrawa jest pracochłonna, ale bardzo sycąca.

Dodany przez:

PIEROGI Z SEREM I ZIEMNIAKAMI (RUSKIE) Z OMASTĄ

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4.84 z 45 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka-pszenna-2 szklanki,
  • woda ciepła-1 szklanka,
  • jajko-1 sztuka,
  • żółtko-1 sztuka,
  • olej słonecznikowy-4 łyżki.
  • sól-łyżeczka.
  • Farsz :
  • 0,5 kg. sera twarogu lekko kwaśnego,
  • 0,5 kg. ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę,
  • 2 cebule zrumienione na tłuszczu (olej, margaryna), ale dodać ją do farszu bez tłuszczu,
  • sól-do smaku,
  • pieprz.-do smaku.
  • Omasta do pierogów :
  • cebula zrumieniona na tłuszczu.
  • Można podawać też z kwaśną, osoloną śmietaną.

Przygotowanie

  1. Farsz :
  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  3. Przecisnąć je przez prasę i dodać do nich ser, zrumienioną cebulę i przyprawy.
  4. Dokładnie wymieszać.
  5. Farsz musi być ostry.
  6. Ciasto :
  7. Do miski wsypać mąkę i w jej dołek wbić 1 żółtko i 1 jajko, dać 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól i dolewać wodę stopniowo, a jak jest ciasto za rzadkie, to jeszcze dodać trochę mąki.
  8. Następnie dokładnie wyrobić z tego gładkie ciasto.
  9. Potem je rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką.
  10. Szklanką ( literatką) wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie sklejać.
  11. Można też zamiast wykrawania szklanką, ręcznie na dłoni rozciągnąć ciasto i dawać na to farsz i zlepiać.
  12. Na wschodzie mówili na to "warynice".
  13. Gotowe pierogi wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotować 5 minut, aż do wypłynięcia, od czasu, do czasu mieszając drewnianą łyżką.
  14. Podawać : polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, lub ze skwarkami, albo z kwaśną, osoloną śmietaną.
ser przyprawy obiad kolacja dla dzieci pierogi ziemniaki tłuszcz pierogi ruskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze