REKLAMA

Pierogi z mięsem zapiekane w rosole

Delikatne pierogi z mięsem, w kształcie ravioli, z farszem z pieczonej wołowiny i boczku. Takie danie z pewnością zrobi wrażenie dla osób, które lubią pierogi z mięsem, a także są fanami rosołu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 189 głosów)


Składniki:

  • ciasto: 350 g mąki
  • sól
  • jajko
  • farsz: 40 g czerstwej bułki
  • mleko do moczenia bułki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g parmezanu
  • cebula
  • 4 łyżki masła
  • 350 g pieczonej wołowiny
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • stopione masło do polania

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę przesiewamy
  • mieszamy z solą
  • jajkiem i powoli wlewamy ok. 135 ml letniej wody. Wyrabiamy nieco luźniejsze ciasto. Przykrywamy i odstawiamy.
  • Farsz: bułkę moczymy w mleku. Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody (ok. 15 min). Parmezan ścieramy na tarce. Bułkę odciskamy.
  • Obraną cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle na złoty kolor. Mięso razem z boczkiem
  • cebulką i bułką przepuszczamy przez maszynkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy krążki o średnicy 4–5 cm. Na każdy nakładamy farsz
  • składamy na pół
  • zlepiamy brzegi
  • potem podwijamy i łączymy rogi.
  • Gotujemy w osolonym wrzątku pod przykryciem. Kiedy wypłyną
  • odkrywamy
  • mieszamy i gotujemy jeszcze 1–2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy koliście w płaskim
  • szerokim naczyniu żaroodpornym.
  • Podlewamy rosołem
  • który powinien sięgać do połowy wysokości pierożków. Posypujemy parmezanem i tartą bułką
  • polewamy roztopionym masłem i zapiekamy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220ºC.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: pierogi buraczane

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy