Pierogi z mięsem drobiowym

Gdy zostały mi warzywa i trochę mięsa z rosołu i zrobiłam z nich pyszny farsz do pierogów.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 8 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnej wody
  • Farsz:
  • ok. 20-30 dag ugotowanego mięsa
  • kawałek marchewki, selera i pietruszki z rosołu
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • Okrasa:
  • 2cebule
  • 3 łyżki tłuszczu

Przygotowanie

  1. Przygotować farsz: mięso z warzywami zmielić, cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto ma tłuszczu, ostudzić, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Przyprawić i wymieszać.
  2. Z mąki i wody zarobić ciasto pierogowe. Rozwałkować na grubość 2mm. Wycinać szklanką krążki. Na środek każdego układać po łyżeczce farszu, zlepić brzegi ( ja używałam pierogownicy, z której wychodzi 19szt za jednym zamachem). Gotować pierogi w osolonej wodzie, ok. 5 minut od wypłynięcia. Cebulkę pokroić drobno i przysmażyć na tłuszczu. Gorące pierogi polać tłuszczem z cebulką.
mięso obiad pierogi mąka cebulka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze