Pierogi z mięsem drobiowym

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 420 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Pierogi z mięsem drobiowym

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
420 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 15 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki (35 dag)
  • jajko
  • sól
  • 35 dag filetów z piersi kurczaka
  • 2 szklanki bulionu jarzynowego
  • żółtko
  • czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę zagnieść z jajkiem, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto.
  2. Nadzienie: filety z piersi kurczaka umyć, włożyć do rondla, wlać bulion, gotować ok. 30 minut. Odcedzić (bulion zachować), ostudzić, zemleć.
  3. Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę. Dodać do zmielonego kurczaka razem z żółtkiem i natką, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (jeśli masa jest zbyt sucha, podlać ją bulionem).
  4. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdym ułożyć 1–2 łyżeczki farszu drobiowego, dokładnie zlepić.
  5. Pierożki wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować (2–3 minuty). Przed podaniem polać masłem.
obiad pierogi filety z kurczaka drobiowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy