Pierogi z mięsem drobiowym

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 420 kcal Składniki na 4 porcje

Pierogi

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
420 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 159 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (35 dag)
  • jajko
  • sól
  • 35 dag filetów z piersi kurczaka
  • 2 szklanki bulionu jarzynowego
  • żółtko
  • czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: mąkę zagnieść z jajkiem, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto.
  • Nadzienie: filety z piersi kurczaka umyć, włożyć do rondla, wlać bulion, gotować ok. 30 minut. Odcedzić (bulion zachować), ostudzić, zemleć.
  • Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę. Dodać do zmielonego kurczaka razem z żółtkiem i natką, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (jeśli masa jest zbyt sucha, podlać ją bulionem).
  • Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdym ułożyć 1–2 łyżeczki farszu drobiowego, dokładnie zlepić.
  • Pierożki wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować (2–3 minuty). Przed podaniem polać masłem.

Kalorie: 420

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy