Pierogi z mąki żytniej

Pierogi wydają mi się lekkie i chrupiące fajnie smakują

muffinkiPierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 198 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 350g mąki żytniej Młyny Stoisław typ 2000
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • żółtko jajka
  • drożdże świeże 1/4 kostki
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska ziołowa 1 szczypta Kamis
  • kolorowe zioła do sałatek 1 łyżeczka Kamis
  • czubrica mielona 1/2 łyżeczki Royal Brand
  • Farsz
  • 500 gram pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • lutenica 2 łyżki ostra

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do miski wsypałam mąkę . Do szklanki wlałam ciepłe mleko dodałam drożdże i łyżeczkę cukru rozmieszałam dodałam do tego mleko i wlałam do mąki wymieszałam dodałam zioła i przyprawy i zostawiłam pod ściereczka na 15 minut kiedy zobaczyłam bąbelki wiedziałam że rośnie dodałam oliwę z oliwek i zagniotłam ciasto i zostawiłam pod ściereczka na 20 minut. W tym czasie pokroiłam drobno paprykę czerwona i pieczarki w cienkie plasterki i tak osmażyłam na koniec dodałam lutenice i trochę soli . Ciasto rozwałkowałam i wycinałam szklanką większą kółka i nakładałam na nie farsz składałam na połowę i widelcem zamykałam . Piekłam 25 minut w 180 stopniach smacznego .

Porady

Zobacz przepis na: chleb żytni na zakwasie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy