Pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami

Bardzo fajne, ciekawe pierogi.

Pierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 169 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • Farsz:
  • 70 dag ziemniaków
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 10-15 dag boczku
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać,wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.
  • Farsz. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulę, podsmażamy na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy ugotowaną kaszę, boczek z cebulą,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nakładamy farsz.Zlepiamy brzegi.Pierogi wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 2 min i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane wytopioną świeżo słoniną lub boczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy