4.38 (249)
Pierogi z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa na Wigilię. Ciasto powinno być elastyczne i rozpływające się w ustach. Nie mniej ważne jest nadzienie – pachnące leśnymi grzybami, kiszonką i ziołami. Danie warto obficie okrasić rumianą cebulką. Można też podać je na sycący obiad z dodatkiem apetycznych skwarek z boczku. Podpowiadamy, jak zrobić uniwersalny farsz na pierogi z kapustą i grzybami oraz gładkie, sprężyste ciasto według klasycznej receptury.
kapusta kiszona 500 g
suszone grzyby 25 g
olej 70 ml
cebula 320 g
marchewka 60 g
woda 650 ml
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 2 szt.
pieprz 3 g
sól 6 g
cukier 3 g
mąka pszenna 300 g
masło 20 g
Farsz: suszone grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy, żeby napęczniały, po czym odciskamy i kroimy w paseczki. Kapustę odsączamy (ewentualnie płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna) i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę (120 g) kroimy w kostkę i szklimy na oleju (2 łyżki, około 30 ml). Wkładamy wszystkie składniki farszu do garnka. Wlewamy płyn pozostały z moczenia grzybów i szklankę wody (250 ml). Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i cukier). Mieszamy. Gotujemy do miękkości, przez mniej więcej godzinę. Studzimy.
foodie.by.bb
Ciasto: przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy szczyptę soli. Przygotowujemy 200 ml wrzątku. Rozpuszczamy w nim 2 łyżki masła. Chwilę studzimy, po czym dolewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy rękami na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą lub przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut. Możemy sobie ułatwić pracę i wykorzystać mikser planetarny z hakami do ugniatania ciasta.
foodie.by.bb
Lepienie pierogów: podsypujemy stolnicę lub blat kuchenny mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Warto je podzielić na części – w czasie klejenia pierwszej partii pierogów, pozostałe porcje zostaną wtedy pod przykryciem i nie zeschną się. Wycinamy kółka. Na każdym układamy farsz łyżeczką. Sklejamy brzegi. Można to zrobić ręcznie, zaplatając efektowne warkocze lub za pomocą maszynki. Układamy pierogi z kapustą i grzybami na tacy podsypanej mąką.
foodie.by.bb
Gotowanie: wrzucamy pierogi partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Jeśli nie podajemy ich od razu, nie układajmy ich jeden na drugim, ponieważ wtedy skleją się ze sobą w trakcie studzenia. Żeby temu zapobiec, można przełożyć je pergaminem lub posmarować olejem.
foodie.by.bb
Podanie: drobno siekamy pozostałą cebulę. Smażymy ją na oleju na rumiany kolor. Wykładamy na pierogi. Jeśli nie przygotowujemy dania na Wigilię i nie musi być postne, możemy zrobić okrasę z boczku lub słoniny.
foodie.by.bb
Porady
- Możemy także przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami mrożonymi. Leśnych zbiorów w tej postaci nie trzeba wcześniej rozmrażać, wystarczy dorzucić je do garnka z pozostałymi elementami farszu. To dobre rozwiązanie, jeśli nie mamy zapasu suszonych grzybów.
- Wigilijne pierogi warto zrobić z użyciem kapusty kiszonej domowej roboty. Możemy wtedy przyrządzić ją z ulubionymi przyprawami i kontrolować poziom jej zakwaszenia.
- Pierogi z farszem z kiszonej kapusty można mrozić. Do dłuższego przechowywania nadają się zarówno surowe, jak i podgotowane kieszonki z ciasta. Należy najpierw ułożyć je tak, żeby się nie stykały i trzymać w zamrażarce, aż stężeją. Dopiero potem porcjujemy je i przekładamy do woreczków.
- Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego dania wigilijnego są pieczone pierogi z kapustą i grzybami, z ciasta kruchego lub drożdżowego.
Każdy przepis na pierogi z kapustą i grzybami opiera się na przyrządzeniu sprężystego, elastycznego ciasta, które nie rozerwie się podczas gotowania, a jednocześnie pozostanie miękkie. Wbrew pozorom nie jest ono trudne w przygotowaniu. Wystarczy znać kilka zasad:
Pamiętajmy też, że farsz na pierogi z kapustą i grzybami powinien być przestudzony, zanim nałożymy go na wycięty krążek, bo ciasto zmięknie, zmieni kształt i uformowanie ładnej kieszonki będzie utrudnione.
Pierogi z kapustą i grzybami można podawać bez niczego, po prostu z wody. Można je też podsmażyć, żeby miały rumianą, chrupiącą skórkę. Należy wrzucić je na mocno rozgrzany olej, żeby nie przykleiły się do dna patelni. Możemy też podpiec je w piekarniku lub włożyć do frytkownicy beztłuszczowej. Te metody szczególnie dobrze sprawdzą się przed wigilijną wieczerzą, bo większość z nas ma gotowe pierogi, które wymagają jedynie podgrzania. Będą miały jeszcze więcej smaku, jeśli przygotujemy do nich okrasę z cebulki, tak jak w powyższej recepturze. Można podać je także z kwaśną śmietaną lub maślaną zasmażką z bułki tartej. Jeśli mają ozdobić świąteczny stół warto udekorować je natką pietruszki lub koperkiem.