Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą i grzybami muszą pojawić się na wigiljnym stole. A gdyby jakieś nam zostały możemy odsmażyć je na maśle z odrobiną cebulki.

Pierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 120 ml + łyżka oleju lnianego lub rzepakowego
  • 4 małe cebule
  • 1 kg mąki + do podsypania
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kapustę osączamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Grzyby namaczamy i gotujemy, siekamy z 4 łyżkami oleju, dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na reszcie oleju. Łączymy z kapustą i grzybami. Dusimy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Z mąki, letniej wody i łyżki oleju zagniatamy miękkie ciasto, rozwałkowujemy cienko i wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu. Brzegi sklejamy, formując pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Osączamy. Podajemy z podsmażoną cebulką.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Podstawowe ciasto pierogowe, właściwie wyrobione powinno być elastyczne i wilgotne, aby było je łatwo formować i zlepiać. Przy wałkowaniu nie należy go zbytnio podsypywać mąką, aby nie wysuszyć powierzchni ciasta.
Zobacz też: pierogi buraczane

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy