Pierogi z kapustą i grzybami

Ocena:

4.38 (249)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pierogi z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa na Wigilię. Ciasto powinno być elastyczne i rozpływające się w ustach. Nie mniej ważne jest nadzienie – pachnące leśnymi grzybami, kiszonką i ziołami. Danie warto obficie okrasić rumianą cebulką. Można też podać je na sycący obiad z dodatkiem apetycznych skwarek z boczku. Podpowiadamy, jak zrobić uniwersalny farsz na pierogi z kapustą i grzybami oraz gładkie, sprężyste ciasto według klasycznej receptury.

Składniki:

  • kapusta kiszona  500 g

  • suszone grzyby  25 g

  • olej  70 ml

  • cebula  320 g

  • marchewka  60 g

  • woda  650 ml

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  2 szt.

  • pieprz  3 g

  • sól  6 g

  • cukier  3 g

  • mąka pszenna  300 g

  • masło  20 g

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Farsz: suszone grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy, żeby napęczniały, po czym odciskamy i kroimy w paseczki. Kapustę odsączamy (ewentualnie płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna) i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę (120 g) kroimy w kostkę i szklimy na oleju (2 łyżki, około 30 ml). Wkładamy wszystkie składniki farszu do garnka. Wlewamy płyn pozostały z moczenia grzybów i szklankę wody (250 ml). Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i cukier). Mieszamy. Gotujemy do miękkości, przez mniej więcej godzinę. Studzimy.   

    pierogi z kapustą i grzybami - farsz
  • Krok 2:

    Ciasto: przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy szczyptę soli. Przygotowujemy 200 ml wrzątku. Rozpuszczamy w nim 2 łyżki masła. Chwilę studzimy, po czym dolewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy rękami na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą lub przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut. Możemy sobie ułatwić pracę i wykorzystać mikser planetarny z hakami do ugniatania ciasta.  

    pierogi z kapusta i grzybami - ciasto
  • Krok 3:

    Lepienie pierogów: podsypujemy stolnicę lub blat kuchenny mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Warto je podzielić na części – w czasie klejenia pierwszej partii pierogów, pozostałe porcje zostaną wtedy pod przykryciem i nie zeschną się. Wycinamy kółka. Na każdym układamy farsz łyżeczką. Sklejamy brzegi. Można to zrobić ręcznie, zaplatając efektowne warkocze lub za pomocą maszynki. Układamy pierogi z kapustą i grzybami na tacy podsypanej mąką.   

    pierogi z kapustą i grzybami - formowanie
  • Krok 4:

    Gotowanie: wrzucamy pierogi partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Jeśli nie podajemy ich od razu, nie układajmy ich jeden na drugim, ponieważ wtedy skleją się ze sobą w trakcie studzenia. Żeby temu zapobiec, można przełożyć je pergaminem lub posmarować olejem.   

    pierogi z kapustą i grzybami - gotowanie
  • Krok 5:

    Podanie: drobno siekamy pozostałą cebulę. Smażymy ją na oleju na rumiany kolor. Wykładamy na pierogi. Jeśli nie przygotowujemy dania na Wigilię i nie musi być postne, możemy zrobić okrasę z boczku lub słoniny.  

    pierogi z kapustą i grzybami - podanie

Porady

  • Możemy także przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami mrożonymi. Leśnych zbiorów w tej postaci nie trzeba wcześniej rozmrażać, wystarczy dorzucić je do garnka z pozostałymi elementami farszu. To dobre rozwiązanie, jeśli nie mamy zapasu suszonych grzybów.      
  • Wigilijne pierogi warto zrobić z użyciem kapusty kiszonej domowej roboty. Możemy wtedy przyrządzić ją z ulubionymi przyprawami i kontrolować poziom jej zakwaszenia.  
  • Pierogi z farszem z kiszonej kapusty można mrozić. Do dłuższego przechowywania nadają się zarówno surowe, jak i podgotowane kieszonki z ciasta. Należy najpierw ułożyć je tak, żeby się nie stykały i trzymać w zamrażarce, aż stężeją. Dopiero potem porcjujemy je i przekładamy do woreczków.   
  • Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego dania wigilijnego są pieczone pierogi z kapustą i grzybami, z ciasta kruchego lub drożdżowego. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto na pierogi z kapustą i grzybami – na co zwrócić uwagę? 

Każdy przepis na pierogi z kapustą i grzybami opiera się na przyrządzeniu sprężystego, elastycznego ciasta, które nie rozerwie się podczas gotowania, a jednocześnie pozostanie miękkie. Wbrew pozorom nie jest ono trudne w przygotowaniu. Wystarczy znać kilka zasad: 

  • Ciasto na pierogi jest zbyt lepkie lub za rzadkie? Jeśli klei nam się do rąk, należy zwiększyć ilość mąki. Nie przesadzamy jednak z jej ilością, bo wtedy będzie za twarde. 
  • Według tradycyjnego przepisu ciasto na pierogi nie zawiera jajka. Wychodzi gładkie i elastyczne dzięki zaparzeniu mąki. Dlatego istotne jest, żeby woda była gorąca. Studzimy ją tylko na tyle, żeby dało się po wstępnym wymieszaniu wyrobić ciasto rękami. 
  • Ciasto powinno odpoczywać przez około 30 minut pod przykryciem. Dzięki temu podczas rozwałkowywania nie będzie się kurczyć. Zabieg ten gwarantuje też, że pierogi z kapustą i grzybami będą delikatne i miękkie.   
  • Należy uważać, żeby sklejając brzegi ciasta, nie pozostawić w środku pęcherzyków powietrza. Inaczej pierogi będą pękać we wrzątku.  

Pamiętajmy też, że farsz na pierogi z kapustą i grzybami powinien być przestudzony, zanim nałożymy go na wycięty krążek, bo ciasto zmięknie, zmieni kształt i uformowanie ładnej kieszonki będzie utrudnione. 

Jak podawać pierogi z kapustą i grzybami? 

Pierogi z kapustą i grzybami można podawać bez niczego, po prostu z wody. Można je też podsmażyć, żeby miały rumianą, chrupiącą skórkę. Należy wrzucić je na mocno rozgrzany olej, żeby nie przykleiły się do dna patelni. Możemy też podpiec je w piekarniku lub włożyć do frytkownicy beztłuszczowej. Te metody szczególnie dobrze sprawdzą się przed wigilijną wieczerzą, bo większość z nas ma gotowe pierogi, które wymagają jedynie podgrzania. Będą miały jeszcze więcej smaku, jeśli przygotujemy do nich okrasę z cebulki, tak jak w powyższej recepturze. Można podać je także z kwaśną śmietaną lub maślaną zasmażką z bułki tartej. Jeśli mają ozdobić świąteczny stół warto udekorować je natką pietruszki lub koperkiem.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne