Pierogi z kapustą i serem.

Ocena:

4.44 (174)

  • 45 min.
Pyszne pierogi z kapustą i serem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 75 dag -1 kg kapusty białej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1-2 cebule
  • 40 dag sera twarogowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła roślinnego do polania pierogów

Pierogi z kapustą i serem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przyrządzenie nadzienia: kapustę opłukać, pokrajać na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, osolić i ugotować, odcedzić i posiekać.Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor.Ser dobrze rozkruszyć.Do kapusty dodać cebulę, ser, jaja, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Przyrządzenie pierogów: do mąki dodać jaja, wodę, sól i zagnieść ciasto.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, kłaść na każdy krążek nadzienie, zlepiać pierogi i układać na ściereczce lub stolnicy posypanej mąką.Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować do miękkości.Podawać gorące, polane stopionym masłem roślinnym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne