Pierogi z grzybami - Lejkowiec dęty

Pyszne pierogi z lejkowcami, niektórym mało znane albo wogóle.. w moim regionie jednak często bywają

Pierogi

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 169 głosów)

Składniki:

  • nadzienie
  • grzyby - lejkowiec dęty ok 3 kg
  • 2 jajka
  • bułka tarta ok 5-6 łyżek
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • ciasto
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. Zmielić w maszynce lub robocie. Dodać jajka bułkę tartą, sól i pieprz oraz przysmażoną na tłuszczu cebulkę, wymieszać dokładnie.
  • Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi nadziewane grzybami
  • Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem przysmażonym z cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy