Pierogi z grzybami - Lejkowiec dęty

Pyszne pierogi z lejkowcami, niektórym mało znane albo wogóle.. w moim regionie jednak często bywają

Dodany przez:

Pierogi z grzybami - Lejkowiec dęty

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • nadzienie
  • grzyby - lejkowiec dęty ok 3 kg
  • 2 jajka
  • bułka tarta ok 5-6 łyżek
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • ciasto
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. Zmielić w maszynce lub robocie. Dodać jajka bułkę tartą, sól i pieprz oraz przysmażoną na tłuszczu cebulkę, wymieszać dokładnie.
  2. Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi nadziewane grzybami
  3. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem przysmażonym z cebulką.
Grzyby obiad pierogi mączne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy