Pierogi z boczkiem i kaszą gryczaną

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 490 kcal Składniki na 6 porcji

PierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
490 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 167 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (35 dag)
  • jajko
  • sól
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 10 dag lekko wędzonego boczku
  • cebula
  • 2 jajka
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: mąkę zagnieść z jajkiem, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto.
  • Kaszę ugotować na sypko (20 minut). Jajka ugotować na twardo, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć z boczkiem. Kaszę, jajka, boczek, cebulę i natkę wymieszać, przyprawić do smaku.
  • Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, napełnić mięsnym farszem, dokładnie zlepić. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Kalorie: 490

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy