pierogi razowe z dynią

z masłaem tymiankowym

PierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 186 głosów)

Składniki:

  • na farsz:
  • ok 250 g dyni po obraniu i oczyszczeniu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyzka masła roślinnego + 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanka wody
  • na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej razowej + do podsypywania
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • To są zupełnie przypadkowe pierogi
  • ale przyznaję
  • że smakowały nieziemsko.
  • Szalotkę i czosnek drobno pokrić i delikatnie zeszklić na maśle z oliwą
  • dodać pokrojoną w kostkę dynię
  • dodać sól
  • cukier i chili. Mieszać żeby się nie przypaliło dodać wodę i dusić ok 7-10 minut aż dynia zmięknie. Masło rozetrzeć z listkami tymianku.
  • Ciasto wyrabiamy z mąki
  • szczypty soli i gorącej wody. Ciasto razowe nie jest tak elastyczne jak z pszennej więc należy je cienko rozwałkować
  • następnie wykrawać szklanką kółka
  • nakładać farsz i dowolnie zlepiać pierogi.
  • Gotować w osolonej wodzie ok 7 minut. Paodawać z przygotowanym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy