Pierogi pieczone ze szpinakiem i serem.

Fantastyczna przekąska na imprezę lub dla rodziny.

PierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 60 dag mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 jajka plus 1 do smarowania pierogów
  • 1 szklanka (250 ml) kwaśnego,wiejskiego mleka
  • 0,5 kg szpinaku (u mnie mrożony)
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 25 dag sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1\2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ew. sól do smaku (nie za dużo,bo feta nadaje słony smak)
  • 1-2 łyżki czubrycy czerwonej
  • 2 płaskie łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zimne masło posiekałam z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.Wbiłam roztrzepane 2 jajka i dolewałam partiami kwaśne,roztrzepane mleko szybko zagniatając ciasto. Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki. Na maśle poddusiłam posiekany,lekko rozmrożony szpinak,dodałam rozgniecione ząbki czosnku.Po chwili dolałam wino białe i dusiłam,aż płyn odparował.Ostudziłam. Ser biały przecisnęłam przez praskę (taką do ziemniaków),choć lepiej zemleć w maszynce,czego ja nie zrobiłam z czystego lenistwa,by nie myć maszynki.Fetę rozdrobniłam widelcem. Zimny szpinak połączyłam z serem białym i fetą,doprawiłam do smaku pieprzem ziołowym i odrobiną soli.Jeśli masa jest bardzo sucha można dodać trochę śmietany lub majonezu,lecz nie dużo bo w trakcie pieczenia farsz może wypływać. Wyjęłam ciasto z lodówki (po ok.godzinie) i rozwałkowałam dość cienko.Wykrawałam kółka i nakładałam na każdym porcję farszu szpinakowo-serowego. Dobrze skleiłam brzegi i układałam je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Trzecie jajko roztrzepałam i posmarowałam wierzchy pierogów pędzelkiem.Każdy pierożek posypałam czerwoną czubrycą.Piekłam je ok.20 minut w 190 stopniach. Można je zajadać z przeróżnymi sosami.Ja podałam z czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy