PIEROGI PIECZONE Z MIĘSKIEM I PIECZARKAMI

Pieczone pierogi, które wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

PierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 195 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100 ml wody
  • 75 g masła
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, pieprzu i soli
  • jajko
  • Farsz:
  • 1 średnia cebula
  • trochę pieczarek
  • ząbek czosnku
  • mięso mielone 1/2 kg
  • przecier pomidorowy
  • musztarda
  • olej do smażenia
  • przyprawy - pieprz, sól, przyprawa do grilla oraz inne według uznania
  • dodatkowo 1 jajko do smarowania pierogów przed upieczeniem

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto:
  • Wodę i masło włożyć do rondelka i rozgrzać. W tym samym czasie do miski wsypać odpowiednią ilość mąki, kurkumę, pieprz, sól, dodać rozgrzane masło i wodę następnie wbić jajko - wszystko wymieszać drewnianą łyżką na ciepło.
  • Następnie przestudzić i schłodzić w lodówce.
  • Farsz:
  • Cebulę i czosnek i pieczarki pokroić w małą kostkę, przysmażyć delikatnie na oleju. Następnie dodać mięsko i wszystko smażyć ok 15 minut, tak, by mięsko trochę zmiękło. Doprawić do smaku przyprawami, na koniec dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz 2 łyżki musztardy(jeśli ktoś chce może zwiększyć ilość przecieru i musztardy). Wszystko jeszcze kilka minut smażyć pod przykryciem.
  • Farsz przestudzić.
  • Schłodzone ciasto obficie posypać mąką, wałkować na ok.3-4 mm., wycinać kwadraty(prostokąty bądź koła), nakładać na nie farsz. Roztrzepanym jajkiem smarować brzegi kwadratów, zlepiać. Układać na blaszce, na papierze do pieczenia, brzegi pierogów delikatnie docisnąć widelcem. Następnie posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku 200 stopni celsjusza około 20 minut.
  • Pierogi są doskonałe na ciepło zaraz po upieczeniu z surówką ze świeżych pomidorów i ogórków, a także można je podawać na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy