Pierogi orkiszowe, czekoladowe z serem

Pierogi nie zawsze muszą być białe. W czekoladowym kolorze zachwycą Ciebie jeszcze bardziej.

Dodany przez:

Pierogi orkiszowe, czekoladowe z serem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto: Składniki (30 szt.)
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 ml gorącego mleka
  • 10 g masła
  • 1 łyżka ksylitolu lub innej substancji słodzącej
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 200 g sera białego
  • łyżka ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • płaska łyżka mąki
  • rozgniatamy ser i mieszamy z pozostałymi składnikami
  • + czereśnie, truskawki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
  2. Ciasto: mąkę przesiać razem z kakao, dodać sól i cukier puder - wymieszać. Rozdzielić na 2 części. Mleko zagotować. Do jednej części mąki wlać gorące mleko, wymieszać, dodać masło i zagnieść papkowate ciasto. Wsypać resztę mąki, dodać jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Z ciasta pierogowego wykrawamy kółka. Kółko bierzemy w dłonie i nakładamy nadzienie (ser, czereśnie lub truskawki), a następnie delikatnie zlepiamy brzegi.
  4. W garnku gotujemy wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek, czekamy aż wypłyną na wierzch i od tego momentu gotujemy je jeszcze z 2 min. - 3 min. Przekładamy je na durszlak i przelewamy zimną wodą aby się nie skleiły. Podajemy z syropem klonowym lub innym składnikiem słodzącym. Do tego ulubione dodatki i smaczny posiłek gotowy :) Smacznego :)
Śniadanie obiad deser pierogi pierogi. pierogi_czekoladowe pierogi_orkiszowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy