Pierogi jagodowe

Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 320 kcal
Składniki na 4 porcje

dodany przez: mojegotowanie

Pierogi

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 181 głosów)


Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki (35 dag)
  • jajko
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 60 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 5 dag cukru (najlepiej w kostkach)
  • szczypta cynamonu
  • szklanka śmietany

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać na stolnicę. Wbić jajko, wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody, oprószyć szczyptą soli, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką lub foremką wykroić krążki.
  • Jagody przebrać, umyć, poczekać, aż wyschną. Posypać cynamonem (mrożonych nie rozmrażać, przed nadziewaniem pierogów posypać cynamonem). Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę jagód, dodać po pół kostki lub pół łyżeczki cukru. Krążki składać na pół, lekko ugniatając jagody palcem (uważać, by owoce nie dostały się między brzegi pierożków). Dość mocno naciągnąć ciasto i dokładnie zlepić, formując dekoracyjny brzeg.
  • Dużą ilość wody zagotować w szerokim rondlu, lekko osolić. Wrzucić pierogi, przykryć. Gdy wypłyną, gotować bez przykrycia 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na sitku. Podawać ze śmietaną.

Kalorie: 320

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy