Piernikowy wieniec czekoladowy

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 400 kcal
Składniki na 10–12 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto czekoladowe desery pierniczki

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
400 kcal
Ocena:

(średnia 4.52 z 188 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
  • sól
  • po 1 torebce białej i ciemnej polewy czekoladowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Piernikowy wieniec czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Margarynę, cukier, miód, przyprawę korzenną do piernika i kakao rozpuścić w rondelku, mieszając. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę, dodać do masy miodowej i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dobrze zmiksować. Wrzucić pokrojoną skórkę pomarańczową i razem dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przełożyć z formy na półmisek, polać jasną i ciemną polewą czekoladową.

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy