Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 400 kcal
Składniki na 10–12 porcji
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki miodu
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka przyprawy do piernika
3 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
sól
po 1 torebce białej i ciemnej polewy czekoladowej
tłuszcz i bułka tarta do formy
Piernikowy wieniec czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Margarynę, cukier, miód, przyprawę korzenną do piernika i kakao rozpuścić w rondelku, mieszając. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę, dodać do masy miodowej i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dobrze zmiksować. Wrzucić pokrojoną skórkę pomarańczową i razem dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przełożyć z formy na półmisek, polać jasną i ciemną polewą czekoladową.