piernik_przekladany

Piernik przekładany

Ocena:

4.38 (224)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 3 osób
Szybki, pyszny piernik idealny na Święta.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • - na przełożenie:
  • 1 słoik powideł śliwkowych (400 g)
  • 1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym (ja dłam brzwoskwiniową)
  • - Na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 3 łyżki kremówki smietanki
  • orzechy do ozdoby

Piernik przekładany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami
  • miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno,
  • wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (głęboka keksówka o długości
  • 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
  • bułką tartą.
  • Piec w temperaturze 165°C przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę,
  • dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).
  • Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być
  • lekko ciepła).
  • W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać
  • gotowy piernik. Ozdobic np. orzechami.

Porady

Sprawdź też nasz przepis na pierniki świąteczne i domek z piernika

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne