Piernikowy mus czekoladowy z suszonymi śliwkami

Piernikowy mus czekoladowy - pyszny deser na zakończenie posiłku. Przepis Agaty Wojdy

Dodany przez:

zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.17 z 6 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 30 dag suszonej, pękatej śliwki kalifornijskiej
  • 1/2 szklanki rumu, nalewki wiśniowej lub brandy
  • skórka otarta z 1pomarańczy
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • laska wanilii
  • 250 ml tłustego mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • po 1/2 łyżeczki: cynamonu, suszonego imbiru, gałki ostra papryka suszona

Przygotowanie

  1. Śliwki zalewamy lekko podgrzanym alkoholem, dodajemy pomarańczowej skórki, przykrywamy folią i zostawiamy na noc na kuchennym blacie. Następnego dnia odsączamy owoce i układamy w misce.
  2. W szerokim garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na nim metalową miskę, wkruszamy do niej czekoladę, dodajemy masło oraz wyskrobane z wanilii ziarenka (miska nie może dotykać wody, a płomienie wychodzić poza garnek). Mieszamy, stopniowo wlewając do topiącej się czekolady mleko.
  3. Jajka ukręcamy mikserem do białości razem z cukrem, wlewamy do gorącej masy czekoladowej, bardzo intensywnie ubijając. Dodajemy cynamon, imbir, gałkę i szczyptę ostrej papryki. Śliwki w misce zalewamy czekoladą. Odstawiamy na całą noc do lodówki.

Wskazówki

Przyznaję, że nie jestem specjalnym miłośnikiem ciast na zakończenie posiłku. Wolę mały deser, taki jak ten, z czekoladą pełną świątecznych aromatów, którą najlepiej podać w małych porcjach. Jeśli ma być to deser również dla najmłodszych, pomijamy alkohol, a śliwki zalane gorącą masą czekoladową i tak pięknie pod nią zmiękną. Uwaga – czekolady nie należy trzymać zbyt długo na ogniu, bo straci połysk. Dla amatorów orzechów polecam dodanie do deseru podpieczonych i obranych orzechów laskowych. Jeśli mamy domową nalewkę na wiśniach lub gruszki w syropie, to najlepsza okazja, aby owoce wyłowić do naszego musu.

Komentarz redakcji

Autorka przepisu: Agata Wojda
Boże Narodzenie czekolada deser dla dzieci piernik Święta mus czekoladowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze