Piernikowe rozmaitości

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 12 godzin Pieczenie: 15 minut Porcja: 120 kcal

Deseryciastkapierniczki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
120 kcal
Ocena:

(średnia 4.41 z 155 głosów)

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 25 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżka przyprawy do pierników
  • płaska łyżka kakao
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dekoracja:
  • białko
  • szklanka cukru pudru
  • kolorowa posypka

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do pierników podgrzać w rondelku, stale mieszając zagotować. Ostudzić.
  • Mąkę i proszek przesiać, wbić jajka, dodać masę miodową, oprószyć solą, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową, pozostawić na noc w temp. pokojowej.
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec 15 minut w temp. 200°C. Delikatnie zdjąć, ostudzić.
  • Białko ubić dodając cukier puder, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować ciasteczka, ozdobić kolorową posypką.

Kalorie: 120

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy