Piernikowe rozmaitości

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 12 godzin Pieczenie: 15 minut Porcja: 120 kcal

Dodany przez:

Piernikowe rozmaitości

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
120 kcal
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 6 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 60 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 25 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżka przyprawy do pierników
  • płaska łyżka kakao
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dekoracja:
  • białko
  • szklanka cukru pudru
  • kolorowa posypka

Przygotowanie

  1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do pierników podgrzać w rondelku, stale mieszając zagotować. Ostudzić.
  2. Mąkę i proszek przesiać, wbić jajka, dodać masę miodową, oprószyć solą, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową, pozostawić na noc w temp. pokojowej.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec 15 minut w temp. 200°C. Delikatnie zdjąć, ostudzić.
  4. Białko ubić dodając cukier puder, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować ciasteczka, ozdobić kolorową posypką.
Boże Narodzenie deser dla dzieci ciasteczka pierniczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy