Piernikowe gwiazdki z lukrem

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 15 minut Sztuka: 150 kcal Składniki na ok. 30 sztuk

piernikDeseryciastkapierniczki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
150 kcal
Ocena:

(średnia 4.42 z 198 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • jajko
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • przyprawa do pierników
  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2–3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części wsypać kakao. Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • Lukier: składniki utrzeć na jednolitą masę. Obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wyciąć ciasteczka, ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10–15 minut w temp. 180°C. Upieczone pierniczki udekorować lukrem. Odstawić, aby wysechł.

Kalorie: 150

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy