Piernik z orzechami

Aromatyczny piernik pachnący Bożym Narodzeniem

dodany przez: anetamlp

piernik Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)


Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczkę sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • 25 dag cukru
  • łyżka kakao
  • pół szklanki mleka
  • 9 dag margaryny np. Palmy
  • 5 jajek
  • 15 dag miodu
  • 15 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
  • karmel: 3 łyżki cukru, 2-3 łyżki wody;
  • Dodatkowo: powidła śliwkowe lub dżem śliwkowy

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, kakao oraz opakowanie przyprawy do pierników i wymieszać. Ugotować karmel: 3 łyżki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni. Dodać 2-3 łyżki wody, zagotować. W drugim naczyniu rozetrzeć margarynę, dodać 5 żółtek, 20 dag cukru, miód oraz karmel. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodając mąkę wraz z dodatkami oraz mleko. Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę, połączyć z masą i dodać rozdrobnione orzechy. Blachę kwadratową lub 2 małe keskówki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, nałożyć ciasto i piec około 1 godziny w 150*C z termoobiegiem. Piernik można przełożyć powidłami lub dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy