Piernik

Ocena:

4.44 (147)

  • 2 godz. 0 min.
prawdziwe ŚWIĘTA pachną piernikiem - dla mnie to zapach dzieciństwa

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 1 szkl miodu prawdziwego
  • 5 jaj
  • 1/2szkl mleka
  • 3szkl mąki
  • 1szkl niezbyt słodkiego dżemu (najlepszy z czarnej porzeczki)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • przyprawa do pierników
  • trochę cynamonu
  • bakalie –orzechy, rodzynki

Piernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Zgodnie z tradycją ucieramy drewnianym wałkiem w makutrze. Ucierając dodawać stopiony ale schłodzony miód, dżem, mleko, mąkę i sodę, oraz przyprawy i bakalie oprószone w mące. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • Uwaga jeśli przyprawa do pierników zawiera sodę, nie dodajemy jej już więcej.
  • Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem brytfanki. Ja piekę w dużej firmie, lub w dwu mniejszych - podłużnych jak na keks (i wtedy jeden polewam czekoladą a drugi białą polewą lukrową). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50min w temperaturze 190-200C.
  • Przestudzony piernik można przełożyć dżemem porzeczkowym i polać polewą czekoladową.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne