PIERNIK Z DŻEMEM

Przepis na piernik z dżemem gotowy do spożycia zaraz po upieczeniu.

piernikDesery

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 190 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 15 dag masła
  • 1/2 słoika dżemu
  • 1 łyżka sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • bakalie
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawać mąkę cały czas ucierając. Sodę rozpuścić w letnim mleku i dodawać cienkim strumyczkiem. Następnie dodać dżem, przyprawę, bakalie. Na koniec pianę ubitą z białek. Wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 50 min. W średnio nagrzanym piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy