PIERNIK Z DŻEMEM
Przepis na piernik z dżemem gotowy do spożycia zaraz po upieczeniu.
Dodany przez:
Ulka
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 15 dag masła
- 1/2 słoika dżemu
- 1 łyżka sody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 paczka przyprawy do piernika
- bakalie
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie
- Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawać mąkę cały czas ucierając. Sodę rozpuścić w letnim mleku i dodawać cienkim strumyczkiem. Następnie dodać dżem, przyprawę, bakalie. Na koniec pianę ubitą z białek. Wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 50 min. W średnio nagrzanym piekarniku.
Komentarze