Przepis na bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu piernik bożonarodzeniowy z bakaliami
Składniki:
3,5 szklanki mąki,
0.5 masła,
5 jajek,
10 łyżek miodu prawdziwy,
1 Przyprawa do piernika
3/4 szklanki cukru,
1.5 szklanki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao,
2 garstki rodzynek,
2 garstki orzechów
1 garstka migdały,
polewa
Świąteczny piernik z bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Orzechy oraz migdały siekamy (ja migdały kupiłam już posiekane w słupki). 2 wąskie blaszki smarujemy margaryną i wykładamy papierem śniadaniowym.
2. Do mąki wsypujemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao - mieszamy.
3.Żółtka, cukier oraz miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy śmietanę oraz miód (jeśli dajemy sztuczny to trochę wiecej bo jest mniej słodki) i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z całym ciastem a na koniec dodajemy bakalie - mieszamy i rozkładamy ciasto na 2 blaszki.
5. Piernik pieczemy przez 60 minut w temp 180*. po wystudzeniu nakłuwamy cały piernik za pomocą wykałaczki, aby polewa dostała się do srodka i ciasto było słodsze i bardziej wilgotne.
6. Na samym końcu piernik polewamy polewa kakaową lub czekoladową i dekorujemy np migdałami.