Piernik toruński przekładany

Piernik toruński przekładany powidłami i udekorowany czekoladą to warstwowy wypiek, na który wielu czeka cały rok. Intensywnie korzenny, nie za słodki, przełamany smakiem domowej konfitury. Pyszny!

dodany przez: mojegotowanie

piernik

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 156 głosów)


Składniki:

  • 3 łyżki cukru
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 100 g fig suszonych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 kg miodu
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g mąki żytniej
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 50 ml spirytusu
  • słoik powideł

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Cukier rumienimy na patelni. Zalewamy 2 łyżkami wody i rozpuszczamy karmel. Migdały siekamy z figami i skórką pomarańczową.
  • Miód podgrzewamy
  • doprowadzamy do wrzenia
  • zmniejszamy ogień
  • dodajemy przyprawę i karmel. Mieszamy i studzimy do temp. 20°C.
  • Obie mąki łączymy
  • dodajemy proszek do pieczenia
  • miód
  • masło
  • jajka
  • bakalie i spirytus. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na kilka dni.
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm
  • przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 1 godz. w temp. 180°C.
  • Ostudzony piernik przecinamy wzdłuż na pół
  • smarujemy powidłami
  • składamy i polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy