Piernik toruński przekładany

Piernik toruński przekładany powidłami i udekorowany czekoladą to warstwowy wypiek, na który wielu czeka cały rok. Intensywnie korzenny, nie za słodki, przełamany smakiem domowej konfitury. Pyszny!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 łyżki cukru
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 100 g fig suszonych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 kg miodu
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g mąki żytniej
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 50 ml spirytusu
  • słoik powideł

Przygotowanie

  1. Cukier rumienimy na patelni. Zalewamy 2 łyżkami wody i rozpuszczamy karmel. Migdały siekamy z figami i skórką pomarańczową.
  2. Miód podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawę i karmel. Mieszamy i studzimy do temp. 20°C.
  3. Obie mąki łączymy, dodajemy proszek do pieczenia, miód, masło, jajka, bakalie i spirytus. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na kilka dni.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 1 godz. w temp. 180°C.
  5. Ostudzony piernik przecinamy wzdłuż na pół, smarujemy powidłami, składamy i polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Wskazówki

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

piernik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy