Piernik staropolski pachnący dzieciństwem

Pachnące, przywołujące najpiękniejsze wspomnienia.Idealne na spotkania z bliskimi.Łatwe w wykonaniu

Dodany przez:

Piernik staropolski pachnący dzieciństwem

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Piernik staropolski pachnący dzieciństwem
  • Składniki
  • 0,550 kg mąki pszennej
  • 5jaj
  • Karmel z 1szkl. cukru i 0,5 szkl. wody
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 3łyżki miodu prawdziwego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany
  • Do nadzienia: Czekolada mleczna ,2 łyżki masła,
  • Powidła śliwkowe do przełożenia
  • Aromat rumowy
  • Do dekoracji: Czekolada, polewa czekoladowa, posypki lub bakalie

Przygotowanie

  1. Wykonanie. Przygotować karmel ( Rozpuścić na patelni cukier kryształ- gdy całkowicie się rozpuści wlewamy wodę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji). Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo żółtka, następnie miód , przyprawy, kakao, sodę wymieszaną ze śmietaną, mąkę, karmel, powidła. Połączyć. Z białek ubić pianę i lekko połączyć z pozostałą masą. Wyłożyć na blachę . Piec ok. 45-50. min.w temp. 170stopni.Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na 2 części. Pierwszą przełożyć powidłami, a drugą rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą połączoną z maśłem (bądź śmietanką kremówką) i kilkoma kroplami aromatu rumowego. Wierzch przystroić rozpuszczoną czekoladą i bakaliami.
  2. Rada: Warstwę czekoladową można zastąpić masą budyniową. Do gotującego się osłodzonego budyniu waniliowego, pod koniec dodajemy pół kostki masła/ margaryny i ciepłą wylewamy na ciasto.
Boże Narodzenie deser piernik ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy